Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Сваки школски библиотекар је јединствен у свом раду. Начин рада зависи од више фактора који нас окружују, школe у којој радите, тежњe да нешто промените, дозe креативности са којом приступате свом раду, да ли сте срцем и душом библиотекар... Циљ стварања „Ризнице идеја и примера добре праксе“ је да се боље упознамо, видимо рад једни других, откријемо неке нове путеве рада. Радимо један од најкреативнијих послова у образовном систему и то треба и да покажемо, ово је прилика и могућност да и други то виде. У нади да ће нас сваке године бити све више, а са нама биће све више и нових идеја и примера, постаните део креативног тима школских библиотекара!

Читање је мост ка мисаоном, својим радом чувамо памет света!

Многобројне су активности школских библиотекара који годинама стварају у својим библиотекама присно окружење у коме се ученици подстичу на читање и учење, на сарадњу и креативно решавање проблема.

Приказ примера добре праксе школских библиотекара омогућиће размену искустава и идеја у процесу наставе и учења и биће подстрек свима нама да радимо креативније и да представимо поједине сегменте из широког делокруга нашег пословања. Будимо тим и прикажимо шта знамо!

Друштво школских библиотекара Србије позива чланове Друштва да прикажу свој рад и залагање у систему образовања кроз примере добре праксе.

До 15.12.2022. г. отворен је конкурс Ризница идеја и примера добре праксе са циљем:

  • указивања на успешан рад и достигнућа школских библиотекара,
  • јавног промовисања рада школских библиотекара и
  • подстицања свих школских библиотекара на даљи рад.

Конкурс неће бити такмичарски, а активности школских библиотекара биће увршћене у Ризницу идеја и примера добре праксе доступну на сајту ДШБС-а чиме ће се додатно афирмисати рад и активности школских библиотекара Србије. 

Општи услови учешћа на конкурсу:

  • Школски библиотекари су чланови Друштва школских библиотекара Србије.
  • Попуњен образац активности библиотекара (који можете преузети овде).
  • Школски библиотекар може пријавити једну активност, реализовану у претходних 5 година (реализовану од 2017. до 2022. г).
  • Обрасци се не враћају и остају на располагању ДШБС-у.
  • Рок достављања образаца је 15.12.2022. г.
  • Резултати конкурса биће објављени на сајту ДШБС до 15.2.2023. г.

Пристигле примере прегледаће комисија коју формира Управни одбор Друштва школских библиотекара Србије. Изабране активности биће увршћене у Ризницу идеја и примера добре праксе. Најуспешнији примери биће јавно представљени  у току школске 2022/23. године.

Желимо опет да напоменемо да ће бити објављени само они примери библиотекара који су чланови Друштва школских библиотекара Србије. Да бисте били активан члан ДШБС, чланарина мора бити плаћена за текућу школску годину. Ваша чланарина омогућава да и на овај начин презентујете своју школу и свој рад и да заједнички допринесемо подизању квалитета школског библиотекарства у Србији. Конкурс ће бити организован на годишњем нивоу сваке године и важи само за чланове Друштва школских библиотекара Србије.

  • Достављање образаца искључиво електронском поштом на новоотворени мејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.