Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Школски библиотекари промовишу читање, учење, али и науку. Књижевно-научне радионице окупиле су 9. 5. 2024. године многобројне ученике две велике школе, и њихове стручне сараднике, библиотекарке Бранку Алимпијевић и Јелену Стојановић, логопеда, из ОШ „Никола Тесла“ Винча, као и Светлану Аћимовић из ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке, дугогодишње чланице Друштва школских библиотекара Србије, да са својим ученицима корисно и забавно проведу време на занимљивим, динамичним,  књижевно-научним, интерактивним, практичним радионицама у Библиотеци града Београда, огранак у Гроцкој – у библиотеци „Илија Гарашанин“.

Повод је једна од омиљених књига ученика Урнебесна физика, у којој су трикови и експерименти, мудре речи и добри савети, а њен аутор Бранко Стевановић и син преминулог аутора Светислава Пауновића, кроз дијалог, шалу, питалице, мозгалице постављали су стваралачке изазове ученицима. Упутили су их да развијају стваралачко мишљење кроз читање књига, кроз истраживање, кроз живи и занимљиви свет науке и књижевности, да посећују библиотеке јер се тамо могу дружити са Теслом, Ајнштајном, са омиљеним било којим писцем.

Вршњачко дружење и учење, интерактивне релације између писаца и ученика, незаборавни су доживљаји за ученике. Сусрети у амбијенту других библиотека су пут ка стицању културних навика и истраживачких афинитета. Порука је да растемо уз књиге, и са књигама, јер тако постајемо мудрији, паметнији, речитији, сигурнији у себе, задовољнији.

popularna-nauka-u-Grockoj_1.jpg
popularna-nauka-u-Grockoj_2.jpg
popularna-nauka-u-Grockoj__3.jpg
popularna-nauka-u-Grockoj_4.jpg

Оваква организовања на нивоу Општине су корисна за неговање културног амбијента, размене утисака, дијалога, дружења, интеракције са другим школама и локалном библиотеком. Школски библиотекари се захваљују начелници Огранка Звездара, Александри Кекић, која је омогућила овај књижевно-научни сусрет.

Координатор стручног већа школских библиотекара Гроцка
Бранка Алимпијевић