Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Због ковида-19 ништа више није као претходних година, па су тако и школски библиотекари у Ужицу обележили Дечију недељу 2020. године неуобичајено. Није било традиционалних радионица за ученике основних школа у Народној библиотеци Ужице, како  би се избегла окупљања, али ужички школски библиотекари организовали су акцију поделе обележивача за књиге у сарадњи са Народном библиотеком Ужице, управо у духу овогодишњег слогана - „Подељена срећа, два пута је већа“.

Посебан акценат стављен је на укључивање што већег броја деце, на, у овим условима, најбезбеднији начин. Циљ акције је да се суграђанима скрене пажња на Дечију недељу и њено значење, а заинтересовани су могли обележиваче преузети наредних дана на одељењима за децу и одрасле. 

Материјал за обележиваче обезбедила је Народна библиотека Ужице, а библиотекари Дечијег одељења су припремили изложбу малих ученичких ремек-дела на платоу испред библиотеке, која се налази на централном градском тргу.

Ученици од првог до осмог разреда, њих око 700, из шест градских школа учествовали су у овој акцији и на себи својствен начин су одговорили на постављени изазов – добили су задатак да искажу своју креативност на тему Дечије недеље, „Подељена срећа, два пута је већа“, а њихов труд је награђен бесплатном чланарином.

Деца су надахнуто изразила своју солидарност, креативност  и машту илуструјући обележиваче за књиге. Цртали су школу, игру, тачније моменте које их чине срећним и расположеним, и поводом Дечије недеље желели су да ту срећу поделе са другарима, као и са својим суграђанима.

Тим поводом школски библиотекари Ужица су се окупили, разменили мишљења и искуства у вези свог рада у новој школској години. Заједнички је указано јавности на права детета у породици, друштву и у локалној заједици, на право да уживају у детињству и покажу своје таленте, вештине и способности. Поред тога, још један циљ дружења је испуњен, а то је афирмација књиге, читања и библиотеке, које деци пружају могућности да развијају своје потенцијале.

И, да додамо - ђачки обележивачи брзо су преузети... сада се налазе међу страницама многобројних књига...

М. Р. Пејовић, А. Дуковић