Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Редовна годишња Скупштина Друштва школских библиотекара Србије требало је да се одржи у Крушевцу, 26.6.2020, али је одржана онлајн 1.7. 2020. године, са почетком у 12 часова и завршила се у 23.59 часова истог дана. Чланови Друштва школских библиотекара добили су материјал, могли су да доставе своје предлоге за нове чланове УО и председника Друштва пре седнице, били су у могућности да гласају и да се изјасне по тачкама Дневног реда путем прослеђеног линка који је члановима ДШБС-а стигао на мејл. Гласање онлајн била је једина опција због погоршања епидемиолошке ситуације у нашој земљи услед вируса COVID-19. Поред разматрања и усвајања Извештаја о раду ДШБС-а за 2019. годину, Финансијског извештаја за 2019. годину, Извештаја НО за 2019. годину, усвајањa новог плана рада и финансијског плана за 2020, чланови Друштва школских библиотекара Србије гласали су и за разрешење старих и избор нових чланова УО ДШБС-а, као и за избор новог председника Друштва школских библиотекара Србије. У раду онлајн Скупштине ДШБС учествовало је 54 члана.

Ове године изабрано је пет нових чланова Управног одбора Друштва школских библиотекара Србије. За нову председницу ДШБС изабрана је Мирјана Радовановић Пејовић, а на Конститутивној седници Управног одбора ДШБС-а, одржаној 20.7.2020. гласало се за расподелу функција, тако да су у новом сазиву Управног одбора ДШБС:

  • Мирјана Радовановић Пејовић, ОШ „Душан Јерковић“, Ужице - председник
  • Ингрид Граорац, ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“, Батајница - потпредседник
  • Маја Куриџа, ОШ „Гаврило Принцип“, Земун - секретар
  • Ивана Ранковић, ОШ „Деспот Стефан“, Горњи Степош - члан
  • Малина Жупањац, ОШ „Ђура Јакшић“, Конарево - члан
  • Бојана Тошић Ранковић, СШ „Техноарт“, Београд - члан
  • Слађана Маријанац, Ваљевска гимназија, Ваљево - члан

За праћење рада органа ДШБС-азадужен је Надзорни одбор, који обавља контролу пословањаДруштва, и њега чине:

  • Наташа Стојиљковић, председница
  • Наташа Марковић Атар, члан
  • Весна Филиповић Петровић, члан

И на годишњој Скупштини ДШБС-а (Записник можете преузети овде) и на Конститутивној седници УО дати су предлози за побољшање рада Друштва школских библиотекара Србије. Сви предлози су усмерени ка развијању Друштва, повезивању школских библиотекара као и повећању броја чланова јер само јединственим наступом можемо пребродити све тешкоће са којима се суочавамо годинама, као и новонастале услед епидемиолошке ситуације у свету.

У свом раду школски библиотекари не треба да буду сами, а нови Управни одбор ДШБС - потрудиће се да развије дух заједништва, подстакне размену искустава, пружи подршку, као и да постави нове темеље за успостављање трајне сарадње међу школским библиотекарима.

Ми, школски библиотекари, радимо један од најкреативнијих послова, у коме се стапају љубав према књигама, деци, знању и образовању. Радимо са различитим ученицима, имамо различите дипломе, образовање, године, боримо се за своју позицију, сарађујемо са свим актерима школског живота, и због свега тога имамо толико предности и потенцијала, па зато поручујемо: „Школски библиотекари Србије, повежимо се једни са другима!“

Ингрид Граорац, Мирјана Р. Пејовић