Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Изложба Личне библиотеке патријарха Павла у Народној библиотеци СрбијеБеоград – Поводом 100 година од рођења патријарха Павла, у Народној библиотеци Србије ће у четвртак, 11. септембра, у 13.00 сати, у Централном холу националне библиотеке, свечано бити отворена изложба Личне библиотеке патријарха Павла, под насловом „Говорим, а ћутим”.

Изложбу ће отворити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Изложба посвећена Личној библиотеци патријарха Павла један је од резултата Протокола о сарадњи Српске православне цркве и Народне библиотеке Србије који су 6. септембра 2012. године потписали Његова светост патријарх српски Иринеј и тадашњи в. д. управника националне библиотеке Дејан Ристић. Протокол о сарадњи има за циљ континуирану бригу о библиотечком фонду Српске православне цркве и до сада је реализован читав низ активности попут укључивања Библиотеке Српске патријаршије у национални узајамни каталог, као и стручне обраде Личне библиотеке патријарха Павла.

Изложба посвећена Личној библиотеци патријарха Павла има за циљ да одабраним репрезентативним експонатима представи веома богат и језички разноврстан фонд који броји око 9.000 јединица библиотечке грађе. Изложена су дела чији је аутор патријарх Павле, богослужбене књиге са његовим рукописним белешкама, различита издања Библије, књиге из области теологије и оне које осветљавају друге религије. Издвојене су књиге и из различитих области знања које су биле предмет интересовања патријарха Павла, као и оне посебно коричене њему у част. Часописи и некњижна грађа представљени су ретким и занимљивим издањима. Посетиоци ће бити у прилици да виде и велики број аутографа патријарха Павла којима је он означавао своје књиге као и његов екслибрис. Значајан број публикација има посвету аутора или дародавца и оне заузимају посебно место на овој изложби.

Лична библиотека патријарха Павла припада фонду Библиотеке Српске патријаршије, има статус културног добра и чува се у просторијама конака Манастира Светог Архангела Михаила у Раковици. Сређивање и обрада њеног фонда и израда штампаног каталога чији је први том у припреми за издавање, поверени су стручњацима Народне библиотеке Србије који на овом значајном задатку истрајно раде већ готово две године.

Народна библиотека Србије реализовала је изложбу у сарадњи са Библиотеком Српске патријаршије.

Реализацију изложбе помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Аутори изложбе и каталога су Дубравка Симовић, Јасмина Вуканић и Ненад Идризовић; сарадници на изложби и каталогу су Љиљана Драгичевић, Јасмина Трифунац и Ирина Нешић; дизајн поставке и каталога урадио је Никола Вукановић.