Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички, пети пут, са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у школама обележимо 26. септембар – Европски дан језика.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултуралност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

Друштво школских библиотекара Србије са задовољством објављује да је Министарство културе у 2023. години подржало пројекат „Уметност читања - приручник за школске библиотекаре“.

Био једном један лав...
Нарогушен и љут сав!

Ових стихова се сећају генерације и генерације, песма која поред Плавог зеца, неодољиво привлачи машту детета, са којом је свако дете на путу са друге стране огледала, у само његовом свету смешка, фантазије, хиперболе, боја, утисака, ствари, облика...

Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић (ОШ „Душан Јерковић“, Ужице) једини су школски библиотекари икада из Србије, који ће излагати други пут на 51. Светском конгресу школских библиотекара. Конгрес ће бити одржан у Риму, Италија, 17-21.7.2023. (Conference Theme:  Flourishing School Libraries:  Research, Policy and Practice). Њихов стручни ауторски рад ''Cooperation and Partnership of School and Public Libraries'' (link) прихваћен је за излагање и објављивање у Зборнику на енглеском језику од стране интернационалне комисије Међународног удружења школских библиотекара (IASL).

Да подсетимо: Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, једини су школски библиотекари икада из Србије, који су узели су учешће у 48. Светском конгресу школских књижничара који  је одржан у Дубровнику, Хрватска, 21-25.10.2019. године, где су излагале свој стручни ауторски рад ‘’Who is Ready to be the School Librarian with the Vision in Serbia“.

 

Четврти по реду Научни скуп „Библиотеке и идентитет” одржан је 24. и 25. маја у Панчеву и Београду. Организатори скупа су били Градска библиотека Панчево, редакција Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства и Филолошки факултет Универзитету у Београду.

Бојана Лаловић Милановић, стручни сарадник  библиотекар Основне школе „Нада Пурић“, Ваљево, студијама на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, стекла је звање дипломирани библиотекар-информатичар.

Друштво школских библиотекара Србије
расписује шести наградни фото-конкурс
„Разгледница из школске библиотеке”

Конкурс је намењен ученицима основних и средњих школа.

Циљ конкурса је промоција школских библиотека, као и развијање креативности, медијске и дигиталне писмености ученика.