Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

По пети пут су основне и средње школе у Србији обележиле Европски дан језика заједно са Друштвом школских библиотекара Србије и Друштвом за стране језике и књижевности Србије.

ДШБС објављује да је за најбољег школског библиотекара у 2023. години и добитницу   Награде „Мина Караџић“ изабрана Весна Босић из ОШ „Петар Кочић“ из Земуна, Београд. 

Победници честитамо и желимо пуно успеха у будућем раду.

Извештај комисије за доделу Награде погледајте овде.

Шеста национална промоција читања Друштва школских библиотекара Србије реализована је 28. фебруара2023. године, поводом Националног дана књиге, уз подршку Министарства просвете.

У сусрет новој акцији „Читајмогласно“, желимо, пре свега, да се захвалимо свима на учешћу. Учесници акције су се као и сваке године потрудили да свако на себи својствени начин обележи празник књиге и читања у школској библиотеци.  Несебично су поделили са нама фотографије, видео снимке, кратке филмове режиране са пуно пажње и љубави, пројекте који су само за ову прилику планирани и реализовани.

Министарство просвете је извршило избор публикација за ученике основношколског узраста у Републици Србији, објављених у 2022. и 2023. години, које доприносе унапређивању образовања и васпитања, као и додатних наставних средстава за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом основношколског узраста, објављених почев од 2018. године, ради богаћења библиотечког фонда школски хбиблиотека основних школа на територији Републике Србије, као и богаћење библиотечког фонда библиотека за ученике српског порекла, који основно образовање и васпитање похађају по посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству.

Друштво школских библиотекара Србије расписало је VII Литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге“ са темом Школски библиотекаринаших снова чувари поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет летњем распусту.

У току је штампање публикације „Уметност читања: Приручник за школске библиотекаре“ у издању Друштва школских библиотекара Србије. Штампање Приручника омогућено је финансијским средствима Министарства културе Републике Србије.

На 66. Сајму књига у Београду, 26.10.2023.г, у Сали „Борислав Пекић“ од 14.00 до 15.50 часова школски библиотекари разговарали су о унапређивању рада кроз међусобну сарадњу, као и сагледавање изазова и могућности.