Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поводом „Недеље сећања и заједништва“ од 7. до 10. маја 2024. године у школама су организоване различите радионице на којима су ученици могли да изразе своја размишљања и емоције о темама сећања и заједништва. кроз слике, песме, есеје или драмске представе. Такође су организоване хуманитарне и волонтерске активности, као и еколошке акције. Школе су током тог периода реализовале различите активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“, у Дубони и Малом Орашју и злочина у Нишкој Бањи.

Школски библиотекари промовишу читање, учење, али и науку. Књижевно-научне радионице окупиле су 9. 5. 2024. године многобројне ученике две велике школе, и њихове стручне сараднике, библиотекарке Бранку Алимпијевић и Јелену Стојановић, логопеда, из ОШ „Никола Тесла“ Винча, као и Светлану Аћимовић из ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке, дугогодишње чланице Друштва школских библиотекара Србије, да са својим ученицима корисно и забавно проведу време на занимљивим, динамичним,  књижевно-научним, интерактивним, практичним радионицама у Библиотеци града Београда, огранак у Гроцкој – у библиотеци „Илија Гарашанин“.

Друштво школских библиотекара Србије

РАСПИСУЈЕ

НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Лето без бриге, проведи крај књиге

на тему

Школска и Народна библиотека држе отворена врата за сваког ђака

Друштво школских библиотекара Србије
расписује седми наградни фото-конкурс
„Разгледница из школске библиотеке”

Конкурс је намењен ученицима основних и средњих школа.

Шеста годишња Скупштина Националне асоцијације родитеља и наставника Србије (НАРНС) одржана је 18.5.2024. године у хотелу „Moxy“ у Београду., фокусирајући се на разматрање актуелних питања у образовном систему и побољшање сарадње између родитеља и наставника. Делегати на Скупштини НАРНС-а биле су колегинице школски библиотекари Тања Маљоковић која је члан УО НАРНС-а и Ивана Ранковић, председник ДШБС-а.

Наша Ризница идеја и примера добре праксе“ полако постаје модел рада школских библиотекара широм Србије и даје значајан увид у рад школских библиотека. Разноликост рада библиотекара- стручних сарадника само показује креативну моћ школских библиотекара који се сналазе у временима у којима књига води битку за опстанак.

Пројекат УНЕСКО који је обухватио сарадњу ФПН Београд, ФПН Сарајево, наставнике и библиотекаре из Србије, Босне и Албаније, финализован је на Симпозијуму у Сарајеву у згради УН-а 20. априла 2024. године. Једнодневни рад је имао за циљ да излиста питања и изазове дигиталног доба, истражује процесе образовања и медијску и информациону писменост.