Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Током фебруара школским библиотекарима у Србији била је доступна анкета о раду школских библиотекара током пандемије у школској 2020/2021. години. Циљ анкете био је да проценимо како су измењени услови рада у образовно-васпитним установама утицали на рад школских библиотекара и стање у школским библиотекама.

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара
Друштво школских библиотекара Србије
позива све школске библиотекаре да се укључе у акцију
„Читајмо гласно“
и четврти пут да заједнички обележимо овај датум

„Многи људи имају бесмислен живот. Као да су у неком полусну, чак и онда када раде нешто за шта мисле да им је важно. То је због тога што јуре за погрешним стварима. Једини начин на који можеш унети смисао у живот јесте посветити се љубави према ближњем, посветити се заједници која те окружује, стварању нечега што ће твом животу дати сврху и смисао.“

Марк Твен (1835-1910)

Уредник: Ана Дуковић
Година: 2020.

Друштво школских библиотекара Србије позива школске библиотекаре да учествују са својим ученицима у јединственом Ликовном конкурсу „Дај ми реч да је насликам“, који организује ОШ „Свети Сава“ из Шапца, и на тај начин дамо подршку успешном укључивању деце у друштво у целини и подржимо промене и развој инклузивности..

Конкурс „Дај ми реч да је насликам“ огледа се у потреби свих оних који раде са ученицима који су са сметњама у развоју и инвалидитетом, да ова деца буду видљива, да се скрене пажња на њихове специфичности, посебности и таленте, да се стекне свест о њиховој значајној улози у школском систему и широј друштвеној заједници, да се сензибилише јавност на ове осетљиве категорије деце и младих који заслужују равноправан положај у односу на децу редовне популације у свим сегментима свог живота.

Будите слободни и солидарни па проследите инфoрмацију, постер, флајер са пропозицијама и пријаву за учешће како би што већи број деце учествовао.

Такође, прослеђујемо и линк са веб сајта школе где се налазе све информације поводом ликовног конкурса, као и Јасминкине приче.

Конкурс обухвата 4 категорије учесника: децу до 6 година, затим све ученике првог и другог циклуса основног образовања и ученике средњих школа која уче по ИОП-у 2. Замисао је да они послушају приче које су на сајту ОШ „Свети Сава“, а након тога да насликају нешто што их асоцира на оно што су чули. Конкурс је отворен од 2. фебруара до 2. Марта 2021. године. Формиран је и жири, а чланови су признати дефектолози из Новог Сада и Београда, као и ликовни педагози из средње уметничке школе у Шапцу, али и један представник локалне самоуправе града. Проглашење победника ће бити 2. априла, а то је Међународни дан аутизма, а као што знате, уједно и Међународни дан дечије књиге, па ће гост у школи бити Јасминка Петровић, признати дечији писац чије приче смо читали.

Било би заиста сјајно да овај конкурс добије шире оквире и да се укључе све школе у Србији, с обзиром на то да је инклузивно образовање заступљено у нашем систему образовања.

Школски библиотекари имају посебно место и нарочиту улогу у образовно-васпитном систему, они својим непосредним радом посебно са ученицима, али и наставницима, стручним сарадницима, родитељима, обогаћују образовно-васпитну праксу. Видљивост рада школских библиотекара треба да буде јединствена. Друштвене мреже само делимично пружају увид у многобројне различите активности које спроводе школски библиотекари.

На конкурс за најбољег школског библиотекара и Награду „Мина Караџић“ у 2020. години пријавиле су се две колегинице, Бранка Алимпијевић, библиотекар ОШ „Никола Тесла“, Београд (Гроцка) и Ана Дуковић, библиотекар ОШ „Душан Јерковић“, Ужице и ОШ „Алекса Дејовић“, Севојнo.

Комисија која је разматрала пријаве била је у следећем саставу: Славица Петровић, библиотекар Економске школе „Нада Димић“, Земун, Невена Мартић, библиотекар ОШ „Светозар Марковић“, Краљево и Наташа Марковић Атар, библиотекар Девете гимназије „Михаило Петровић Алас“, Београд.

Наша колегиница и члан Друштва школских библиотекара Србије Александра Вуковић Курдулић, библиотекар ОШ „Свети Сава“ из Шапца, одржала је 22.12.2020. године вебинар „Учим видео да би ме видео“ на платформи „Shtreber“. Вебинар је био намењен стручном усавршавању наставника и стручних сарадника, а од 432 пријављена  истичемо да су трећина били школски библотекари.