Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић (ОШ „Душан Јерковић“, Ужице) једини су школски библиотекари из Србије, који су излагали два пута на Светском конгресу школских библиотекара. Њихов стручни ауторски рад „Сарадња и партнерство школских и народних библиотека: Пут у бољу будућност за све“ прихваћен је за излагање и позване су да летос у Риму прикажу део својих активности у раду са децом, младима, али и оних са колегама у школи и широм Србије. Претходни пут учествовале су на Светском конгресу у Дубровнику 2019. године.

Под називом „Процват школске библиотеке: Истраживање, политика и пракса“ од 17. до 21. јула 2023. године Рим је био домаћин 51. Светског конгреса школских библиотекара и 26. Међународног истраживачког форума о школском библиотекарству. Организатори Конгреса били су Међународно удружење школских библиотекара (ИАСЛ) и Друштво библиотекара Италије ( The Associazione Italiana Biblioteche).

Ужичке библиотекарке могле су да се упознају са актуелном праксом и истраживањима у школским библиотекама широм света, да разговарају о мисији, визији и улози школских библиотека у дигиталном друштву, да дискутују о идејама за редизајн програма рада школске библиотеке, али и да сазнају детаље о програмима школских библиотека у Италији, Европи и свету, као и да створе глобалне везе за будућу сарадњу. Осим богатог програма самог Конгреса, учесници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Вечног града и да посете школске и јавне библиотеке.

„Већ се врше договори о сарадњи између ученика и библиотекара из Ужица и Хонг Конга,“ навеле су Ана и Мирјана. „Било је лепо чути шта се дешава на међународном нивоу и занимљиво сазнати да се сви суочавамо са сличним изазовима, као што су подршка руководилаца школа, недовољан број библиотекара у школама, буџет, изолација...“ Две главне теме које су се појављивале из презентација и дискусија током целе недеље биле су вештачка интелигенција (АИ) и цензура. АИ писменост је била тема уводне речи др Ђина Ронкаље, професора дигиталних хуманистичких наука на Универзитету Рома Тре. Нагласио је потребу да подржимо наше ученике у разумевању када треба користити вештачку интелигенцију и што је још важније, како да је етички користе.

На овогодишњем скупу било је присутно преко 150 учесника са свих континената, а међу њима, други пут, и две библиотекарке из Србије, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Оне су имале запажено излагање „Сарадња и партнерство школских и народних библиотека: Пут у бољу будућност за све “. Представиле су разноврсне моделе заједничких активности јавних и школских библиотека и указале на важност континуираног подстицања  младих на читање и развијање компетенција за целоживотно учење.

„Било је сјајно поделити своје искуство и стратегије са другим библиотекарима у својој  области рада, дати им увид у начине на које школске и јавне библиотеке могу да раде заједно на постизању синергијских циљева за ученике“, додају ужичке библиотекарке, „то нам је дало још један подстицај енергије да наставимо даље“.

М. Р. Пејовић
А. Дуковић

 

Rim.jpg
Rim_01.jpg
Rim_02.jpg
Rim_03.jpg
Rim_04.jpg
Rim_05.jpg
Rim_06.jpg
Rim_07.jpg
Rim_08.jpg
Rim_09.jpg
Rim_10.jpg
Sa_preds._Ital._bibl._drustva.jpg
Sa_preds._Ital._bibl._drustva.jpg