Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

XXIII стручни скуп Друштва библиотекара Републике Српске  одржан је у Бијељини 27. и 28. априла 2023. године у Етно селу „Станишићи“. Тема скупа је била „Библиотекарство пред новим изазовима“, а подтеме су биле: „Библиотеке као дигитални и креативни центри“, „Инклузивна прилагодљивост библиотека“ и „Професионално образовање и стручно усавршавање библиотекара“.

На стручном скупу присутни су били библиотекари свих типова библиотека: јавних, школских, високошколских, универзитетских и специјалних. Учествовало је око 250 библиотекара из Републике Српске, Србије, Црне Горе и региона. Имали смо прилику да чујемо предавања „О најстаријем библиотекарском удружењу код Срба“ проф. др Гордане Стокић Симончић и „Библиотеке, образовање и идентитет“ проф. др Жељка Вучковића.

naslovna

Скуп се одвијао у две посебне сесије. Једна од њих је била и сесија за школске библиотекаре. У програму скупа било је 8 излагања школских библиотекара међу којима су два веома запажена из Републике Србије, а чији су аутори чланови Друштва школских библиотекара Србије.  Колегиница Александра Вуковић Курдулић представила се радом „Библиотекари покрећу свет - Недеља инклузивне културе у Шапцуˮ, а колегинице Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић и Ивана Ранковић представиле су се радом „Холистички приступ и стваралачки карактер рада у школској библиотеци“. Радови су на стручном скупу препознати као као примери добре праксе школских библиотекара.

strucni skup stanisic 2

Поред поменутих радова, на скупу је колегиница Ивана Ранковић представила и Зборник „Школске библиотеке – места размене добрих идеја“ у издању Друштва школских библиотекара Србије који је веома привукао пажњу и заинтересованост присутних слушалаца. Такође, захвалила се колегама из Републике Српске који су у великом броју узели учешће у акцији „Читајмо гласно“, а коју Друштво школских библиотекара Србије као организатор успешно реализује већ шест година.

Ивана Ранковић