Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Међународна 19. конференција БДС „Удруживање, повезивање и умрежавање библиотекара“ 14 – 16. децембра 2022. године протекла је у тродневним свечаностима посвећеним обележавању седамдесетпетогодишњице постојања друштва.

Учесници конференције, њих око 300 су били представници струковних удружења из десет држава, библиотекари и информациони стручњаци из Немачке, Кине, Грчке, Кипра, Холандије, Мађарске, Румуније,  Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Србије.

Првог дана је у радном делу велику пажњу привукло обраћање и презентација председнице светске библиотечке асоцијације IFLA Барбаре Лисон, са којом је школски библиотекар Ивана Ранковић након предавања остварила контакт.

У част јубилеја представљене су Монографија БДС 1947-2022, промотивни филм поводом 75 година Друштва, а вечерњи свечани програм је настављен у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, у читаоници Ендрју Карнеги на месту оснивања БДС.

Другог дана конференције школске библиотекаре представљале су Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић, школски библиотекари из Ужица и Ивана Ранковић, школски библиотекар из Крушевца. Учесници скупа са великом пажњом и радозналошћу у Амфитеатру Народне библиотеке Србије пропратили су презентацију постера „Читајмо гласно – акција која је повезала и удружила школске библиотекаре“ коју је представила ИванаРанковић, а аутори постера који је представљен су Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић и Ивана Ранковић. Након тога је уследио и разговор са заинтересованим учесницима конференције испред самог постера. Већина посетилаца се заинтересовала за постер, изненађени масовношћу акције „Читајмо гласно“, а библиотекари из окружења су ради да се прикључе акцији, што такође одаје признање за добру идеју, труд и рад свих чланова Друштва школских библиотекара Србије и свих ученика, наставника и библиотекара, који реализују ову дивну акцију. Једна од колегиница је са сузама у очима пришла постер-презентацији и обратила се речима „Јако сте ме дирнули“, што је довољан доказ да је оно што радимо дошло до публике и добро је примљено. У име свих школских библиотекара који реализују ову активност пажљиво бираним речима захвалност је упутила Ивана Ранковић.

Трећи дан је обележила панел-сесија „COBISS у школским библиотекама Србије“. Учесници панела су били: Романа Мухвич Шумандл (IZUM), Ангелина Грујић (НБС), Дубравка Илић (Градска библиотека Чачак) и наша председница колегиница Мирјана Радовановић Пејовић (Друштво школских библиотекара Србије). На почетку панела учесници су представили своје презентације, а колегиница Мирјана Радовановић Пејовић је представила истраживање о коришћењу библиотечких софтвера у школским библиотекама и анализу истог. Панел је обележила динамичност дискусије.

Више фотографија са Конференције можете видети овде.

Ивана Ранковић