Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Реализован је први издавачки пројекат Друштва школских библиотекара Србије финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Штампање књиге омогућено је преко Јавног конкурса за доделу средстава за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса који су значајни за образовање у 2019. години које реализују удружења.

Упркос тешким условима за рад, Приручник „Бајке у образовању и васпитању” биће ускоро на располагању библиотекарима, стручним сарадницима, наставницима разредне и предметне наставе, као стваралачки подстицај за нову методологију у проучавању и обрађивању бајки у наставном и ваннаставном процесу. Приручник ће на поклон добити чланови Друштва школских библиотекара Србије на редовној годишњој Скупштини Друштва, наставници разредне наставе који су у оквиру Зимских сусрета учитеља, у организацији Друштва учитеља Београда, присуствовали промоцији приручника, као и стручни сарадници, јавне библиотеке и сви они који су помогли да ова књига изађе у јавност.

Као што бајке упућују на младост, бујност, стални развој и напредовање, тако и овај приручник оснажује све читаоце радознале духом у новим могућностима које бајка, као архетипска књижевна врста, древна и мудра, нуди у образовању и васпитању младих људи, наших ученика, наше деце, а и нас самих.

Одломак из рецензије Љиљане Јовић, психолога:

„Пред собом имате књигу која неће бити ништа од оног што очекујете. У питању је приручник намењен пре свега просветним радницима за употребу бајки у настави, али за разлику од свуда присутних сценарија за часове које аутори из различитих области радо пишу (јер ће имати купце), а наставници радо купују (јер ће добити готове рецепте за реализацију часова), овде ништа није инстант, површно, комерцијално нити преписано од страних колега. Пред вама је озбиљно дело, широко постављено, утемељено у хетерогеној, релевантној литератури, пажљиво компоновано и врло надахњујуће. Док читате Бајке у образовању и васпитању увиђате да је неко уложио године и године у теоријско бављење темом (онако како су се некад писале књиге), а потом године у практичну примену онога што вама препоручује. Док читате Бајке у образовању и васпитању имате утисак да читате нечије животно дело.”

Одломак из рецензије Тање Гаев, доктора филолошких наука:

„Читалац и корисник овог Приручника, ако ништа друго, опремљен стручно обрађеним садржајем, ненаметљивим и читљивим, може кренути на пут сазревања који непрекидно траје. Уз ову књигу сигурно ће се препустити чарима читања, осећајући дубоко животну и уметничку правду бајке.”