Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Након одржавања Редовне годишње скупштине Друштва школских библиотекара Србије у Библиотеци града Београда 15. марта 2024. године уследила је промоција још једног издавачког подухвата Друштва школских библиотекара Србије, чији је суфинансијер и покровитељ Министарство културе. Са Приручником за школске библиотекаре: Уметност читања чланове Друштва су упознале ауторке: Бранка Алимпијевић, Ана Дуковић, Светлана Јакшић, Александра Вуковић-Курдулић и Мирјана Радовановић Пејовић.

„Ми се чудимо другима што неће да се освесте, а они са своје стране не могу довољно да се начуде нама, а себи неће нико да се чуди.“ - Доситеј Обрадовић

Уредник: Ана Дуковић
Година: 2023.

У току је штампање публикације „Уметност читања: Приручник за школске библиотекаре“ у издању Друштва школских библиотекара Србије. Штампање Приручника омогућено је финансијским средствима Министарства културе Републике Србије.

Друштво школских библиотекара Србије са задовољством објављује да је Министарство културе у 2023. години подржало пројекат „Уметност читања - приручник за школске библиотекаре“.

Промоција Зборника Школске библиотеке – места размене добрих идеја одржана је 17. 3. 2023. године у Библиотеци града Београда након одржане редовне Годишње скупштине Друштва школских библиотекара Србије. Са Зборником чланове Друштва су упознале чланице Уређивачког тима и приређивачи: Бранка Алимпијевић, Мирјана Радовановић Пејовић и Ингрид Граорац.

Средствима Министарства културе одштампан је зборник примера добре праксе „Школске библиотеке – места размене добрих идеја“.

У току је реализација пројекта Друштва школских библиотекара Србије „Школске библиотеке - место размене добрих идеја” суфинансиран од стране Министарства културе и информисања.

„Читање и писање приближавају нас срећи.“

Хорхе Луис Борхес

Уредник: Ана Дуковић
Година: 2021.

„Многи људи имају бесмислен живот. Као да су у неком полусну, чак и онда када раде нешто за шта мисле да им је важно. То је због тога што јуре за погрешним стварима. Једини начин на који можеш унети смисао у живот јесте посветити се љубави према ближњем, посветити се заједници која те окружује, стварању нечега што ће твом животу дати сврху и смисао.“

Марк Твен (1835-1910)

Уредник: Ана Дуковић
Година: 2020.

Реализован је први издавачки пројекат Друштва школских библиотекара Србије финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Штампање књиге омогућено је преко Јавног конкурса за доделу средстава за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса који су значајни за образовање у 2019. години које реализују удружења.

„Библиотекар је онај човек коме је књига таква храна,
страст, судбина, љубав, уживање, занос, авантура и усуд, 
као морепловцу море, сељаку земља, баштовану растиње.”

Бела Хамваш

Уредник: Маја Радоман Цветићанин
Година: 2018.

"Имати пријатеља то значи пристати на то да има лепших, паметнијих и бољих од вас." - Д. Радовић

Уредник: Маја Радоман Цветићанин
Година: 2015. 

"Мој живот је моја порука" - Махатма Ганди

Уредник: Маја Радоман Цветићанин
година: 2015.
месец: април

"Свака књига прочитана у детињству остави дубок траг у нама." - Весна Видојевић Гајовић

Уредник: Маја Радоман-Цветићанин
година: 2014.
месец: јул

Уредник: Маја Радоман Цветићанин
година: 2013
месец: децембар

Уредник: Миле Пенков
година: 2013
месец: јун

Живимо у времену експанзије знања и информација, у којем су школа и професија наставника стављене пред посебан испит. Како припремити ученике за неизвесну будућност и поскрбити их вештинама које често ни сами наставници немају?

Уредници: Славица Јурић, Весна Гошовић
Година: 2012.

„Ми живимо за књиге. Блажена је то мисија у овом свету у којем влада неред и пропадање.“ (Умберто Еко, Име руже)

Аутор: Миле Пенков
Година: 2012.
Месец: децембар

Дајте ученику осмех, он ће вама срце! Деца су једина на свету која се не дају преварити, а када препознају искреност, дају цело срце...

Уредник: Маријана Петровић
Година: 2012.
Месец: август

Библиотеке не настају. Оне се граде...

Аутор: Маријана Петровић
Година: 2011.
Месец: децембар

Почетно издање онлајн часописа школских библиотекра. 

Аутор: Маријана Петровић

Посебно је истакнут значај школске библиотеке и улога школског библиотекара у развоју вештина нових писмености.

Уредници: Славица Јурић, Весна Гошовић
Година: 2013.

Билтен садржи корисне информације за школске библиотекаре: тумачење правних аката...

Уредници: Мирјана Шошкић, Славица Томић-Голубовић

У раду се разматра феномен креативности или стваралаштва, повезаности стваралаштва и иновације, са посебним освртом на стваралаштво и иновације у настави и образовању и значај примера добре праксе за ширење иновација.

Уредници: Славица Јурић, Весна Гошовић
Година: 2010-2012.