Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку одржан је 26. марта 2024. године састанак Стручног већа школских библиотекара Моравичког округа. Присуствовала су 23 школска библиотекара из основних и средњих школа Моравичког округа, као и запослени у Одељењу за матичне послове Градске библиотеке у Чачку.

Анализиран је рад Већа у периоду између два састанка, поднет је извештај након одржаних скупштина оба стручна друштва (Библиотекарског друштва Србије и Друштва школских библиотекара Србије), а потом су чланови Већа упознати са Планом и програмом рада ДШБС у 2024. години, са новинама у раду Друштва, као и са стручним приручником Уметност читања, који је Друштво недавно објавило, а чији су аутори школски библиотекари.

Разматране су могућности за стручно усавршавање школских библиотекара и могућност организовања једног акредитованог програма Друштва школских библиотекара Србије за Моравички округ до краја школске године.

Представљено је неколико успешно реализованих активности у школским библиотекама Моравичког округа. Колегиница Биљана Бежанић из ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу  представила је активност реализовану  у оквиру обележавања „Март – месец српског језика“, а колегиница Биљана Лукић из ОШ „Милица Павловић“ у Чачку представила је активности реализоване поводом Националног дана књиге и Међународног дана борбе против вршњачког насиља и приказала интерне дипломе које се у школи израђују за учешће у различитим активностима у оквиру стручног усавршавања у установи, као и чланске карте које су израђиване за нове чланове школске библиотеке. Колегиница Наташа Жижовић из ОШ „22. децембар“  у Доњој Трепчи и Средње школе „Драгачево“  у Гучи представила је активности реализоване у оквиру обележавања Светског дана поезије, а школски библиотекар из  ОШ „Мићо Матовић“ Катићи и ОШ „Вучић Величковић“ Међуречје, Славица Ћурчић показала је колегама свој начин вођења документације у вези са реализованим активностима у школској библиотеци. Милица Бошковић, школски библиотекар у Техничкој школи у Ивањици,  представила је активности које се у библиотеци реализују поводом Светског дана детета.

Након састанка Стручног већа, Одељење за матичне послове реализовало је Обуку за обављање стручних библиотечко-информационих послова и подсетило све присутне библиотекаре да је рок за слање радова на литерарни конкурс поводом „Дисовог пролећа“ до 10. априла.

Захваљујемо свим колегама школским библиотекарима који су присуствовали састанку и обуци, а посебно хвала Одељењу за матичне послове и Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку јер пружају све врсте подршке раду школских библиотекара и труде се да, кроз сталну сарадњу, заједно доприносимо развоју школског библиотекарства у Моравичком округу.

Биљана Лукић, координатор Стручног већа за основне школе
ОШ „Милица Павловић“, Чачак
Милица Бошковић, координатор Стручног већа за средње школе
Техничка школа Ивањица