Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Више од сто ученика нижих разреда основних школа Новог Београда обележило је Међународни дан дечје књиге у дружењу с Јасминком Петровић. Гостовање је организовало Стручно веће библиотекара Новог Београда, а школа домаћин била је ОШ „Бранко Радичевић“. Заједно с библиотекарком Тањом Маљоковић, ученици те школе припремили су скеч користећи наслове Јасминкиних дела, што је наша гошћа поздравила с великим одушевљењем.

Јасминка је подсетила децу да се Међународни дан дечје књиге слави у част Ханса Кристијана Андерсена, уз чије смо бајке сви одрастали, и издвојила „Ружно паче“, јер се, како каже, и сама понекад тако осећала. Говорила је о својим почецима писања, како се суочавала са страхом од јавности, самопоуздањем, да би израсла, по нашем мишљењу, у лабуда дечје књижевности. Јасминка је истакла да је писање њена велика љубав, да се, док пише, игра и дивно забавља проничући у своје ликове, глумећи ситуације које доживљавају, а да јој идеје навиру баш у сусрету с децом.

naslovna1.jpg
20230403_121439.jpg
20230403_122358.jpg
20230403_123027.jpg
20230403_131429.jpg
 

Ученици су помно упијали сваку њену реч и имали су велики број питања и лепих запажања. Разговор се одужио а да нико није ни приметио. Опростили смо се испуњени и срећни, јер, како Јасминка рече, када нас књиге споје, дешава се чаролија.

Борка Слепчевић, председник Стручног већа библиотекара
основних школа Новог Београда