Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

За школске библиотекаре Моравичког округа у току октобра Одељење за матичне послове Градске библиотеке у Чачку организовало је две обуке за обављање стручних библиотечких послова.

Прва обука реализована је у понедељак, 18. октобра 2021. године у Великој сали  чачанске Библиотеке. Обуци је присуствовало 25 библиотекара из основних и средњих школа Моравичког округа, међу којима је, као и сваке године, један број наставника који су тек од почетка текуће школске године ангажовани на библиотечким пословима. Садржај обуке односио се на основе библиотечко-информационе делатности, а реализован је кроз предавање и видео-презентацију. Након излагања, Дубравка Илић и Владимир Симић, библиотекари Одељења за матичне послове, одговарали су на бројна питања у вези са практичним обављањем библиотечких послова.

Друга групна обука организована је и реализована у четвртак, 28. октобра у чачанској Библиотеци. Односила се на унос и ажурирање података у бази Мрежа библиотека Србије. Библиотекари Одељења за матичне послове практично су приказали поступак онлајн ажурирања ове базе и унос података о пословању за школску 2020/2021. годину. Овај начин рада од прошле године обавезан је за све, па и за школске библиотеке. Школски библиотекари Моравичког округа добили су корисне одговоре и конкретне савете у вези са многим питањима и недоумицама које су имали у практичном раду. Овој обуци присуствовало је 20 библиотекара основних и средњих школа Округа.

obuke za skolske bibliotekare moravickog okruga clanak

Овај сусрет започео је подсећањем на последњи понедељак у октобру када се обележава Дан школских библиотека, па је овим поводом Тијана Петрић, школски библиотекар Основне школе за образовање одраслих у Чачку представила пројекат „Иновативне методе у образовању одраслих“ као пример успешне сарадње са словеначким партнерима из Ајдовшчине која се одвијала у оквиру Еразмус+ пројекта мобилности. На крају сусрета, координатор Стручног већа школских библиотекара МО за средње школе Милица Бошковић подсетила је присутне библиотекаре на могућност учешћа на актуелном конкурсу Друштва школских библиотекара Србије „Ризница идеја и примера добре праксе“ намењеног члановима Друштва. Одговарала је и на питања заинтересованих колега у вези са овим и другим конкурсима Друштва, као и у вези са поступком учлањења у Друштво и предлогом Стручног већа да Дубравку Илић предложи за добитника награде Најбољи библиотекар за 2021. годину за коју је конкурс расписало Библиотекарско друштво Србије. Састанак се завршио са надом да ће до краја  календарске године бити још прилика за овакве сусрете, као и за састанак Стручног већа у сарадњи са Школском управом у Чачку и Одељењем за матичне послове чачанске Библиотеке.

Милица Бошковић
школски библиотекар (Техничка школа Ивањица)
координатор Стручног већа школских библиотекара за средње школе МО