Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поводом Међународног месеца школских библиотека, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ Ваљево и Подружница Колубарског округа организовали су састанак и саветовање школских библиотекара, 29. октобра у Музеју завичајних писаца у Ваљеву.

Састанку је присуствовало осам библиотекара, као и Ружица Дамњановић, дипломирани библиотекар Матичне библиотеке.

На почетку састанка, библиотекаре је поздравила Виолета Милошевић, директорка Градске библиотеке „Љубомир Ненадовић“ и изразила захвалност и подршку због иницијативе окупљања школских библиотекара.

Слађана Маријанац, председница Подружнице Колубарског округа, подсетила је присутне на све догађаје, конкурсе, семинаре у којима су учествовали школски библиотекари у протеклом периоду, осврнувши се посебно на реализоване акције школских библиотекара Колубарског округа.

Ружица Дамњановић, дипломирани библиотекар Матичне библиотеке представила је свој рад „Школски библиотекари на раду од куће”, настао као резултат истраживања доступних података са сајтова и блогова. Рад  је представљен на стручно-научном скупу Заједнице матичних библиотека Србије, под називом Библионет, одржаном у Лесковцу, од 9. до 11. септембра.Тема Библионета била је „Библиотека од куће: изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије”. Овај рад, у коме је Ружица Дамњановић посветила пажњу раду школских библиотекара, биће штампан у зборнику радова стручно-научног скупа „Библионет 2021”.

На саветовању се разговарало о свакодневним изазовима који стоје пред школским библиотекарима и о актуелним темама. Сложили смо се око идеје формирања вибер групе, која ће нам омогућити лакшу и бржу комуникацију. Чешћа окупљања  и могућност да размењујемо идеје пружиће нам и могућност повезивања и реализовања заједничких активности.

Слађана Маријанац