Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Стручно веће школских библиотекара општине Младеновац покренуло је у школској 2023/2024. години пројекат под називом „Трагови ваши, путокази наши“. Пројекат је реализован у периоду од фебруара до априла 2024. године, а реализацији пројектних активности прикључило се пет основних школа општине Младеновац: ОШ „Милица Милошевић“, ОШ „Биса Симић“, ОШ „Живомир Савковић“, ОШ „Момчило Живојиновић“ и ОШ „Свети Сава“.

У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку одржан је 26. марта 2024. године састанак Стручног већа школских библиотекара Моравичког округа. Присуствовала су 23 школска библиотекара из основних и средњих школа Моравичког округа, као и запослени у Одељењу за матичне послове Градске библиотеке у Чачку.

Више од сто ученика нижих разреда основних школа Новог Београда обележило је Међународни дан дечје књиге у дружењу с Јасминком Петровић. Гостовање је организовало Стручно веће библиотекара Новог Београда, а школа домаћин била је ОШ „Бранко Радичевић“. Заједно с библиотекарком Тањом Маљоковић, ученици те школе припремили су скеч користећи наслове Јасминкиних дела, што је наша гошћа поздравила с великим одушевљењем.

Библиотекари основних школа Новог Београда ушли су заједно и у друго полугодиште.

Дан школских библиотекара и сто година од рођења Душана Радовића ученици и библиотекари новобеоградских школа обележили су у ОШ „Бранко Радичевић“ под симболичним називом „Чајанка с Радовићем“.

Дана 11.10.2022.  у ОШ "Бранко Пешић" у Земуну, одржан je састанак Стручног већа школских библиотекара Земуна и Сурчина.

После дуже паузе, због епидемијске ситуације и препоручиваних мера заштите, у Великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку одржан је састанак Стручног већа школских библиотекара Моравичког округа. Присуствовало је 25 школских библиотекара, као и Дубравка Илић и Владимир Симић из Одељења за матичне послове Градске библиотеке у Чачку - која је и матична библиотека за све типове библиотека у Моравичком округу.

У просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац одржан је састанак Актива школских библиотекара Јабланичког округа 10. маја 2022. године.

Библиотекари основних школа Новог Београда наставили су традицију окупљања и у овој школској години. Састанци стручног већа одржани су у септембру, децембру и марту.

На првом састанку највише је било речи о набавци лектире из додатног избора за ученике старијих разреда, о манифестацији „Читалачка значка“, као и о осталим заједничким активностима библиотекара.

Школски библиотекари Златиборског округа присуствовали су крајем децембра 2021. г . акредитованом стручном семинару „Стручни библиотечко-информациони рад у школској библиотеци – вођење библиотечке статистике у складу са националном законском регулативом и међународним ИСО стандардима за библиотечку статистику – техничка обука за коришћење нове on-line апликације МБС“. Семинар је организовала Матична служба Народне библиотеке Ужице у сарадњи са Подружницом Друштва  школских библиотекара Србије за Златиборски округ.