Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Додела награда на Литерарном конкурсу „Лето без бриге, проведи крај књиге” 2017. године

Програм доделе награда на Литерарном конкурсу „Лето без бриге, проведи крај књиге” био је организован 15. новембра 2017. у огранку Библиотеке града Београда „Владан Десница“.

Госте је прво поздравила начелница библиотеке Јелена Марковић, a затим смо чули поздравну реч председнице Друштва школских библиотекара Србије Мире Меглић. Сви присутни учествовали су у креативној радионици коју је водила библиотекарка Наташа Стојиљковић. Ученицима, библиотекарима, учитељима и родитељима обратила се књижевница Јасминка Петровић, која је између осталог рекла: „Ја заиста верујем да ће библиотеке спасти свет. Библиотеке су данас између школе и породице. Захваљујући библиотекама, ми писци долазимо до читалаца. Зрачите радошћу која нам је потребна свима. Наставите тако, а ми смо ту да вас подржавамо“. Ученицима су додељене награде и дипломе и сви присутни су с пажњом уживали у читању првонаграђених радова.

Dodela nagrada 1

Мира Меглић, председница Друштва, задовољна је: „Надам се да су сви сагласни са констатацијом да је конкурс ’Лето без бриге, проведи крај књиге’ успешно приведен крају. Конкурс је захтевао доста ангажовања, од расписивања до доделе награда. Сви присутни можемо да признамо да добро планиран тимски рад увек даје добре резултате. Желим да се захвалим свим члановима УО и НО на ангажовању током реализације, као и на самој додели награда. Добили смо поруке захвалности учесника, родитеља, пратилаца, колегиница из Библиотеке ’Владан Десница’, честитке за добру организацију и дивно осмишљен конкурс. Неизоставно морамо поменути ауторку конкурса, библиотекарку Драгану Пешић Главашевић, која је активно сарађивала од почетка до доделе награда, и која је из Ниша допутовала на скуп, да лично поздрави и честита свим присутним. Честитамо учесницима на постигнутим резултатима. Браво!“, додаје Мира Меглић, „Сви чланови Друштва посебно захваљују секретару Јасмини Станков за јасно, тачно и прегледно презентовање резултата и изузетан труд који је уложила током целокупног спровођења Конкурса“.

Dodela nagrada 2

„Бројне издавачке куће, којима смо се обратили, увиделе су важност подстицања читања и писања код деце. Одлучиле су да донирају књиге за награде, на чему су им чланови Друштва школских библиотекара Србије врло захвални“, рекла је Наташа Стојиљковић, чланица Надзорног одбора, која је омислила и водила изузетно занимљиву интерактивну радионицу о креативном доживљавању књижевности, путем стварања нове приче на основу насумице прочитаних реченица, у којој су радо учествовали сви присутни.

Издавачи: ProPolis Books, Аверс, Oдисеја, Креативни центар, Пчелица, БИГЗ, Булевар, Kaирос, Dragon games, Клуб књиге ГНБ „Жарко Зрењанин“, Лагуна, Књига комерц, Evrobook и ЈРЈ, поклонили су 123 књиге и 3 едукативне игре, на чему им ДШБС неизмерно захваљује, а упутило им је захвалнице за сарадњу.

Dodela nagrada 3

Награђени ученици су из свих крајева Србије. Наиме, ДШБС се упорно, упркос бројним тешкоћама, већ дуго залаже за промовисање читања и развој читалачке писмености ученика основних и средњих школа, односно подстиче их на активно и критичко читање. Због тога, између осталог, организује бројне литерарне конкурсе, којима промовише рад школских библиотекара са ученицима, који подстакнути читањем, кроз своје ликовно и литерарно стваралаштво додатно развијају и потврђују своју креативност и таленте.

Dodela nagrada 4

Ученици су били одушевљени дизајном диплома, захвалница и плаката, које је осмислио потпредседник Друштва Марко Ламбета. Током трајања радионице још једном су све одрасле изненадили својим одличним решењима и доказали да поседују снагу и енергију која покреће и да је будућност књижевног стваралаштва у сигурним рукама. Поносно су се фотографисали са својим наградама – књигама, које су жељно загледали и листали. Највише су уживали у разговору са својом омиљеном књижевницом Јасминком, која је стрпљиво одговарала на сва њихова питања и сликала се са широким осмехом.

Dodela nagrada 6

Комисија и Друштво школских библиотекара Србије захваљују свим учесницима Конкурса за предано дружење с књигама и спознају да је дар читања улазница у безграничне и свемогуће светове маште, а школска библиотека место у које радо долазе.

Мирјана Радовановић Пејовић, Ана Дуковић