Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички, четврти пут, са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у школама обележимо 26. септембар – Европски дан језика.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

На сајтовима оба Друштва постављене су обједињене табеле са пријављеним примерима добре праксе које се сваке године богате линковима ка прилозима спроведених активности. Различите активности, пројекти, успешни ученички радови, доприносе размени искустава, умрежавању наставника, библиотекара и ученика, као и прослави хуманистичих вредности које сви заједно заступамо.

Имајући у виду да је од почетка школске године до 26. септембра мало времена да се изврше опсежније припреме, наша два Друштва желе да допринесу нудећи вам неколико идеја које можете преузети у целости или прилагодити својим потребама и околностима у којима радите.

Самог 26. септембра, кроз сасвим кратке активности, можете ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат... на тим језицима. Друга идеја је да са ученицима извршите анкетирање оних који раде и уче у школи тако што ћете у холу поставити велики папир и све замолити да упишу језике – стране, класичне, регионалне, мањинске (и дијалекте, зашто да не?) – које макар мало говоре. Увек је актуелно писање песама на страним језицима и њихово превођење, израда стрипа или прављење паноа са адекватним темама и постављање изложбе, као и прављење кратких видео снимака са поздравима или певањем на страним језицима, итд.

На сајту Европског дана језика (линк)  можете пронаћи још предложених активности за обележавање.

Реализација оваквих активности помаже ученицима да се снађу у проналажењу одговарајућих извора и литературе које могу користити за самостално стицање знања и развијање вештина, као и за учење и подизање свести о значају учења језика.

С колегијалним поздравом,
Др Биљана Чубровић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије,
Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије

Молимо вас да попуните и доставите до 15.10.2022. следећу табелу, коју можете преузети овде и своје идеје и примере активности/пројаката пошаљете на електронске адресе:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.