Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

Пета национална промоција читања  2022. године, реализована је 28. фебруара 2022, поводом Националног дана књиге.

Учесници акције су се потрудили да свако на себи својствени начин обележи, сада већ можемо рећи, празник књиге и читања у школској библиотеци.  Несебично су поделили са нама фотографије, видео снимке, кратке филмове режиране са пуно пажње и љубави.

image1

На нашу велику радост сваке године имамо све већи број учесника. Према достављеним подацима, у овогодишњој акцији учешће су узеле 232 школе, а школски библиотекари 2022. године читали су гласно са 21.692 учесника – ученика, писаца, уметника, директора школа, стручних сарадника, учитеља, наставника, родитеља, бака, дека... Радујемо се јер нас је сваке године све више...

image2

Ове године, као и претходне, услед специфичних услова рада због вируса короне, активност је у неким школама реализована онлајн преко више друштвених мрежа. Ако узмемо у обзир да се у великом броју школа на тај начин одржала, верујемо да је и ове године број учесника много већи, јер немамо податке колико је учесника тако пратило активности читања (преко друштвених мрежа).

image3

Школски библиотекари већ пет година овом акцијом инспиришу децу и младе да читају више. Охрабрујемо их да поделе своје тренутке уживања у читању како би приволели вршњаке и све око себе да читају, јер читање нам отвара нове видике.

image4 85

Циљ ове заједничкеактивности је, како смо и у позивном писму већ написали – подстицање читања, афирмисање културе и уметности, као и промоција рада и сарадње наставника, учитеља и школских библиотекара. Као и претходних година, тако и ове године, циљ је у потпуности остварен. ДШБС се упорно, упрскос бројним тешкоћама, већ дуго залаже за промовисање читања и развој читалачке писмености ученика основних и средњих школа, односно подстиче их на активно и критичко читање.  Промоција рада и сарадње школских библиотекара кроз заједничку активност „Читајмо гласно“ још једном је допринела задатку да свет постане боље место за све нас.

image5

Хвала свима на учешћу у нашој акцији „Читајмо гласно“. Потрудили смо се да свим школама доставимо захвалнице.

Списак свих школа које су нам послале своје извештаје и линкови ка дивним фотографијама и филмовима насталим у току акције налазе се овде.

Ивана Ранковић, школски библиотекар,
координатор акције „Читајмо гласно“