Slide 1
Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни, имајући у виду специфичну епидемијску ситуацију. Због пандемије све активности у школама одвијале су се отежано и под другачијим околностима,  па је Друштво школских библиотекара Србије предложило да наша четврта национална промоција читања „Читајмо гласно“ буде у складу са свим препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу обезбеђивања заштите и безбедности здравља учесника.

Четврта национална промоција читања 2021. године поводом Националног дана књиге, реализована је углавном уочи  28. фебруара, али такође и након овог датума с обзиром на то да је 28. фебруар ове године био нерадан дан (недеља), а имајући у виду да су и ученици у школама били су подељени у групе.

Према достављеним подацима, у овогодишњој акцији учешће је узело 175 школа, а школски библиотекари 2021. године читали су гласно са 16841 учесника – ученика, писаца, уметника, директора школа, стручних сарадника, учитеља, наставника, родитеља, бака, дека...

Неочекивано, али у години када се боримо са пошасти као што је вирус корона, која је глобално изменила начин живота и запретила опстанку човечанства уопште, када већина ученика у току акције „Читајмо гласно“ похађа наставу на даљину, наша активност има највећи број учесника до сада.  Претпостављамо да су сви жељни повратка на животне навике пре почетка пандемије.

Ове године, активност је у многим школама реализована онлајн преко више друштвених мрежа. Ако узмемо у обзир да се у великом броју школа на тај начин одвијало гласно читање, то нам још говори да је број учесника много већи, јер немамо податке колико је учесника пратило активности преко друштвених мрежа.

Издвајамо једно, за све нас, дивно искуство из онлајн окружења „...Акцију наше школске библиотеке су путем видео порука подржали најзначајнији савремени писци за децу у Србији. Захвални смо им на томе. Многа књижевна дела ових дивних људи и великих стваралаца налазе се у књижном фонду наше школске библиотеке, те вас позивамо да их, ако већ нисте, прочитате. У видео прилогу можете погледати шта су нам поручили и како су за нас гласно читали писци за децу Јасминка Петровић, Урош Петровић, Бранко Стевановић и Дејан Алексић.“  (ОШ „Светозар Марковић, Краљево“)

Cetvrta nacionalna promocija citanja citajmo glasno 2021 01

Издвајамо још један начин реализације:

„Догађај је реализован у школском дворишту, у складу са епидемиолошким мерама, те учесници нису имали бројну публику. Читани су омиљени сегменти поетских и прозних текстова, и не само омиљени, већ и сегменти који покрећу неке актуелне теме, блиске учесницима.

Дискусија је значајно изашла из предвиђеног временског оквира, а снажној мотивацији допринела је чињеница да је ово била ретка прилика да се успостави размена ставова и креативног мишљења међу представницима различитих разреда и одељења. Сви учесници, али и организатори се радују бар још једном оваквом дружењу.“ (Школа примењених уметности, Шабац)

Cetvrta nacionalna promocija citanja citajmo glasno 2021 02

Школа за дизајн из Новог Пазара је на нашу радост , а посебно за ову прилику дизајнирала плакат.  Овим путем им се захваљујемо.

Cetvrta nacionalna promocija citanja citajmo glasno 2021 03

Овом нашом заједничком акцијом већ четири године из школске библиотеке мотивишемо децу и младе да читају више. Охрабрујемо их да поделе своје тренутке уживања у читању како би приволели вршњаке и све око себе да читају јер читање је доприноси  бољем квалитету живота.

Cetvrta nacionalna promocija citanja citajmo glasno 2021 04

Циљ ове заједничке активности – подстицање читања, афирмисање културе и уметности, као и промоција рада и сарадње наставника, учитеља и школских библиотекара, остварен је у потпуности.

Cetvrta nacionalna promocija citanja citajmo glasno 2021 05

Хвала свима на учешћу у нашој акцији „Читајмо гласно“, заједно смо опет промовисали књигу, културу читања и читалачку писменост. У наредном периоду ћемо се потрудити да свим школама доставимо захвалнице.

Списак свих школа које су нам послале своје извештаје налази се овде. Путем постављених линкова у табели можете погледати све реализоване активности кроз објаве на друштвеним мрежама, сајтовима школа, у медијима и слично.

Ивана Ранковић, члан Управног одбора ДШБС