Image is not available
Друштво школских библиотекара Србије
Slider

Највећи пројекат на пољу медијске писмености који финансира Делегација Европске уније у Србији „Дигитални погон“ започео је 2018. године. Спроводе га Новосадска новинарска школа и Библиотека Плус, а трајаће три године.

На Годишњој скупштини Друштва школских библиотекара, одржаној 27. априла 2018. године, координаторка пројекта Тијана Фемић Бумбић представила је активности чији је циљ увођење медијске и информационе писмености у постојећи систем образовања у Србији. Позвала је библиотекаре, наставнике и ученике на сарадњу.

Библиотека плус и Новосадска новинарска школа су 3. и 4. јула 2018. организовале Форум професора, школских библиотекара, педагога и психолога на тему могућности увођења медијске и информационе писмености у образовање.

У августу 2018. је у оквиру пројекта „Дигитални погон“ одржан у Сирогојну Летњи камп медијске писмености. У првом делу, од 13. до 18. августа, учесници су били 20 ученика и 10 наставника основних школа из Новог Сада, Београда, Апатина, Врбаса и Новог Пазара. Међу наставницима су била и два библиотекара: Славица Хорват, библиотекар ОШ „Дринка Павловић“ из Београда, која је водила три ученице шестог разреда, и Слађана Галушка, библиотекар ОШ „Свети Сава“ из Београда. У другом делу учесници су били ученици и наставници средњих школа.

Програм кампа је подразумевао предавања и радионице за све учеснике, с тим да су нека предавања била само за наставнике, а друга само за ђаке. Предавачи су на јасан и веома атрактиван начин представили основе медијске писмености и алате за израду медијских порука у различитим форматима – текст, фотографија, аудио и видео материјал. Све то су учесници подељени по групама користили при изради задатака. На заједничким радионицама наставници у улози ментора са ученицима су осмишљавали и креирали медијске садржаје инспирисане лекцијама из школског плана и програма, а користећи амбијент јединственог музеја на отвореном „Старо село Сирогојно“. Сви радови настали током радионица постављени су на веб-страници на којој је представљен пројекат „Дигитални погон”. Учесници и организатори су оценили да су активности кампа веома успешно реализоване и циљеви у потпуности остварени.

Сарадња у оквиру пројекта је настављена 12. и 13. октобра 2018. године, када је Новосадска новинарска школа реализовала семинар „Креативна медијска учионица – читање медија – разумевање информација – медијско – информационо описмењавање“ у две школе у Београду, у ОШ „Дринка Павловић“ и ОШ „Свети Сава“. Обуку су похађали наставници и библиотекари ових и још неколико београдских основних школа. На семинару су обрађене веома интересантне теме, као што су: начин приказивања деце у медијима, спиновање, деконструкција политичког говора, лажне вести, начин на који деца користе медије и сл. У завршном делу обуке полазници су осмишљавали часове на којима би ученици уз коришћење дигиталних алата креирали лекције из различитих наставних предмета. Ове идеје ће се реализовати током школске године.

Очекујемо одличне дечје радове, даље активности у оквиру пројекта и нови летњи камп.

Славица Хорват

Слађана Галушка